Afwatering & Afschot

Het afvoeren van regenwater is belangrijk om rekening mee te houden tijdens het aanleggen van de bestrating en de tuin. Het goed afvoeren is noodzakelijk om te voorkomen dat de tuin niet regelmatig blank komt te staan na een regenbui. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals vervuiling van de bestrating en beplanting welke te nat komt te staan. Deze planten kunnen daardoor zelfs afsterven. Het niet juist afvoeren van water kan zelf tot lekkage in je huis leiden, wat grote schade kan veroorzaken. Er zijn diverse manieren voor regenwater afvoeren in de tuin. Verschillende methodes worden hieronder besproken.

Onder afschot leggen van je bestrating
Voor het afvoeren van regenwater is het belangrijk is om de bestrating in de tuin onder afschot te leggen. Dat wil zeggen dat de bestrating afloopt.

Een standaard afschot wat meestal wordt aangehouden is 1 cm afschot per strekkende meter. Minder afschot geeft te veel stagnatie bij afvoer van water op de bestrating. Meer afschot geeft een minder fraai beeld van de bestrating in de tuin. Tevens heb je sneller het gevoel dat je scheef zit op je terras. Het onder afschot leggen van de bestrating zal zodanig uitgevoerd moeten worden, dat het van de bebouwing (woning, garage e.d.) wegloopt. Oftewel het hoogste punt ligt tegen de bebouwing aan.

Enkel onder afschot leggen van de bestrating is niet voldoende voor het juist afvoeren van regenwater. Op het laagste punt zal het regenwater verzamelen, maar moet vervolgens ook nog afgevoerd worden. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld;
1. Het laagste punt sluit aan op een border (beplantingsstrook) of gazon. Het regenwater loopt hier in en verdwijnt op deze manier in de grond.
2. Op de plek van het laagste punt wordt een putje geplaatst. Het water loopt dan in het putje, welke bijvoorbeeld is aangesloten op de riolering. De bestrating zal dan onder afschot naar 1 punt (het putje) moeten worden gelegd.
3. Ter plekke van het laagste punt wordt een goot langs de bestrating geplaatst. Het water wordt dan verwerkt door deze goot, welke bijvoorbeeld is aangesloten op de riolering, of de daarvoor bedoelde regenwater afvoer. Bij het gebruik van een gootje kan de bestrating over de gehele breedte onder afschot gelegd worden. Dan hoeft het dus niet speciaal naar 1 punt af te lopen.